Intretinere hainute

Despre fibre textile si intretinerea lor 

Intretinere hainute

Bumbacul este una dintre cele mai potrivite compozitii textile pentru hainutele celor mici. Este o fibra naturala, cu elasticitate, care lasa pielea sa respire, se mentine la spalari repetate, chiar si la temperaturi mai inalte (in anumite conditii si numai hainele albe, fara imprimeuri sau aplicatii).

Ca si tip de tesatura, jerse-ul (tricotul) este potrivit pentru cei mici pentru ca este elastic, atat pe latime, cat si pe lungime, chiar daca este din bumbac 100%. Sunt cateva avantaje rezultate din aceste proprietati, esentiale pentru hainutelor celor mici. Hainutele lucrate din jerse-uri sunt adaptabile diferitelor forme si marimi – respectiv, daca un bebe-mic este mai dolofan, va putea fi imbracat intr-o hainuta lucrata din jerse de bumbac recomandata pentru numarul lui de cm.

Aceasta compozitie, de 100% bumbac, tesut sub forma de jerse-uri este ceea ce preferam pentru fabricarea produselor pe care le gasesti la noi in magazin. Este o tesatura moale, comoda, flexibila.

Sunt anumite produse care pot fi lucrate si din materiale care au fibre de bumbac in amestec cu alte fibre precum, dar nelimitandu-se la:

-       Elastan. Elastanul este o fibra elastica obtinuta dintr-un cauciuc artificial, de ajutor la pastrarea formei in timp. Ca si tip de tesaturi poti gasi produse fabricate din jerse-uri de bumbac cu 1 – 5% elastan. Printre acestea, pot fi colantii sau alti pantaloni (ca sa nu “faca genunchi”), caciulite (ca sa nu se deformeze de la purtari repetate) etc.

-       Poliesteri. Acestea sunt fibre artificiale, insa cu ajutorul lor se pot obtine tesaturi bune calitativ precum catifea sau alte materiale pufoase, pleduri/paturici, vatelina etc.

Pentru a se mentine cat mai bine in timp, iti impartasim cateva lucruri care se pot dovedi de ajutor pentru buna-intretinere a hainutelor.

-       Cand le speli, separa culorile. Albul va ramane alb imaculat, daca il speli doar cu hainute albe.

-       Materialele colorate sau albe cu imprimeuri colorate, este bine sa fie spalate la temperaturi mai joase, de 30 grade, ca sa se mentina culorile mai mult timp.

-       Multe dintre produse au accesorii specifice, precum nasturi, capse, fermoare, sireturi etc. Pentru ca acestea sunt elemente mai dure si pot agata si distruge hainutele din vecinatate atunci cand le speli la masina de spalat, iti recomandam sa le inchizi intotdeauna inainte de a spala hainutele!

-       Detergentii pe care ii folosesti trebuie sa fie potriviti atat pentru hainutele copiilor, tinand cont ca acestea intra in contact direct cu pielea lor sensibila, cat si pentru diferite culori. Astfel, pentru hainutele mai inchise la culoare, este bine sa folosesti un detergent recomandat pentru hainutele copiilor, dar care sa protejeze si culorile.

-       Hainutele pictate e bine sa fie spalate manual, la temperatura de 30 grade.

-       Desenele si inscrisurile sunt fie aplicate termic prin diverse metode, fie pictate, de aceea, iti recomandam sa nu aplici fierul de calcat direct pe ele.

Atunci cand ii alegi hainute, trebuie sa tii cont ca fibrele din bumbac “intra la apa”, acestea scurtandu-se direct proportional cu lungimea lor si invers proportional cu densitatea materialului. De regula, produsele se scurteaza pe lungime. O salopeta se va scurta la apa mai mult decat o caciulita, pentru ca are o lungime mai mare de material. Totusi, daca tesatura este mai rara sau impletirile prin care a fost obtinuta sunt mai largi, aceasta se poate scurta si pe latime. Daca se intampla sa se scurteze si pe latime si textura materialului permite, poti incerca sa calci hainutele cu abur – este posibil ca fibra de bumbac sa isi revina, datorita elasticizarii naturale. In general, materialele mai subtiri se scurteaza mai mult la spalat in comparatie cu cele mai groase. Este posibil ca materia prima, desi 100% bumbac sa nu mai intre la apa pe produs finit, daca a fost tratata special pentru acest lucru. De asemenea, materialele care au in compozitie si alte fibre, pe langa cea de bumbac, de regula se scurteaza mai putin sau deloc.

Te rugam sa parcurgi aceste detalii cu titlu informativ si general. Pot exista situatii exceptionale.

Depunem eforturi ca produsele noastre sa fie descrise cat mai complet si sa aiba fotografii cat mai relevante. Fiecare produs din magazin este descris si din punct de vedere compozitiei si materialului. Totusi, se poate intampla sa ai intrebari suplimentare, pentru care te rugam sa ni te adresezi!